PDR
Okulumuzda öğrencilerimizin psikolojik gelişimlerini yaşına uygun sürdürebilmeleri, hayattan zevk alan mutlu, özgüvenli, duygusal kontrol sahibi bireyler olabilmeleri için tüm etkinliklerimiz çocuk psikolojisi alanına hakim uzmanlarca planlanır. Sistematik gözlemlerle süreçler düzenlenir, ÖNLEYİCİ ya da İYİLEŞTİRİCİ çalışmalar hazırlanır. Okulumuzda tam zamanlı PSİKOLOJİK DANIŞMAN ve ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ UZMANI bulunmaktadır.
Çocuklarımızın sosyal duygusal gelişimleri bireysel olarak uzmanlarımızca takip edilip raporlanır. Kimi zaman gözlem yoluyla, kimi zaman psikolojik testlerle yapılan takiplerin sonucu değerlendirilerek (bireysel ya da grup) okul içi uygulamalar planlanır, müdahale programları oluşturulur, gerektiğinde sonuçlar velilerle paylaşılır. Kurumumuzda birçok problemin ortaya konması ve çözüme ulaşmasında “OYUN TERAPİSİ”ne başvurulur. Çocukların yeme reddi, alt ıslatma, öfke nöbetleri, kardeş kıskançlığı, kaygı bozukluğu gibi PSİKOLOJİK KÖKENLİ PROBLEMLERİ olması durumunda PDR birimimiz aile ile işbirliği yaparak uygun stratejilerle problemi çözüme ulaştırır. Gerektiğinde kurumumuzla ortak çalışan diyetisyen, ergoterapist, dil terapisti gibi uzmanlara yönlendirme yapılabilir.
UZMANLARIMIZCA PLANLANAN SOSYAL DUYGUSAL GELİŞİMİ DESTEKLEMEYE YÖNELİK SINIF İÇİ EĞİTİM VE ETKİNLİKLERİMİZDEN BİRKAÇINI İNCELEMENİZ İÇİN ÖZETLEDİK;
Ben Sorun Çözerim (BSÇ)
Kişiler arası problemleri çözmenin de eğitimi olur mu demeyin; Aldıkları BSÇ eğitimi sayesinde çocuklarımız sorunla karşılaştıklarında alternatif çözüm yolları üretmeyi öğrenirler. Bu sayede sınıflarımızda sorunların kavga ile çözülme oranı gittikçe düşer.
Zihin Kuramı Etkinlikleri
Günlük hayatta hepimizin, başkalarının zihinlerini okuduğunu biliyor muydunuz? Ali ne biliyor, Ayşe Ali’nin ne bildiğini biliyor, Ayşe Ali ile ilgili ne düşünüyor, Ali’nin niyeti ne olabilir...işte zihin kuramı etkinlikleri bizim; kişilerin zihinleriyle ilgili çıkarım yapma becerimizi geliştirir.
Sevgi Çemberi
Bu etkinlikte sınıf arkadaşlarımız çember olur ortada birimiz otururuz, herkes çemberin ortasındaki arkadaşımızla ilgili olumlu bir cümle söyler, O’nu sevgiye boğarız. Bu etkinlik kabul görme ve özgüven alanımızı desteklerken; olumlu söylemlere ilişkin pratik yapmış ve birini mutlu etmenin yollarını öğrenmiş oluruz. Büyüklere örnek olsun!
Sihirli Toz Etkinliği
Eleştirmek her zaman yıkar mı, hayır bizim çocuklarımız yapıcı eleştirilmenin hazzını ve yapıcı eleştiri yapabilmenin yollarını oyunlarla öğreniyorlar. Nasıl mı? Sınıfımızın ortasında gözle görünmez elle tutulmaz bir kase dolusu sihirli toz var. Bu tozdan bir tutam alıp arkadaşımızın başına döktüğümüzde onunla ilgili kötü bir anıyı ya da özelliği silebiliyoruz. İşte bu kadar kolay!
Duygu Köşeleri Oyunu
Sınıfımızın belli köşelerine duyguları ifade eden mimik kartları asılır. Öğretmenimiz psikolojik danışmanlarımızca hazırlanmış senaryoları okumaya başlar, çocuklarımız hissettiği duyguyu temsil eden köşelere giderek sınıf içinde gezinerek senaryoları dinler. Duygularımızı adlandırma, mimikleri kullanma ve anlama, herkesin olaylar karşısında farklı duygular hissedebileceğini fark etme gibi birçok duygusal becerimiz gelişiyor.
P4C Programı
Açılımı Philiosophy for Children - Çocuklar İçin Felsefe olan yöntem çocukların belli bir odak vasıtasıyla felsefe yapabilmelerini öğretir, düşünme devinimlerini ortaya koymalarını sağlar. Çocuklar eleştirel, yaratıcı, işbirlikçi ve özenli olmak üzere 4 düşünme becerisi geliştirirken öğretmen “öğretici” değil “kolaylaştırıcı” rolündedir. Pastelköy öğretmenleri Pastelköy Akademi tarafından verilen “P4C Kolaylaştırıcı Eğitimi”nin tüm kurlarını tamamlamışlardır.