Neden Reggio Emilia?

02Ocak2023
pastelköy

Reggio Emilia, doğadaki her nesneyi eğitim materyali olarak kullanmayı temel alan, çok yönlü, işbirlikçi-iletişimsel, meraka dayalı, yaratıcılığı geliştirmeyi amaçlayan bir eğitim yaklaşımıdır. Son yıllarda adı çokça duyulan Montessori yaklaşımının temel zayıflıklarını ortadan kaldırarak modernize etmiştir. Reggio Emilia yaklaşımı tıpkı Montessori gibi beceri temellidir ancak çocukların belli ve bireysel kalıplara sokulmasının önüne geçen, yaratıcılığa felsefesinde büyük yer veren bir eğitim yaklaşımıdır. İki yaklaşımın temel farkları şöyle sıralanabilir;


Reggio Emilia Montessori
Her obje materyale dönüşebilir, kuralları esnetilebilir. Taş, kağıt, ışık herşey birer eğitim materyalidir. Kuralları, uygulanışı bellidir. Müfredatı nettir. Belli materyalleri vardır, bunların dışına çıkılmaz.
Çocuğun yaşadığı kültür ve içinde bulunduğu çevreye uyum önemsenir. Çevreden ve kültürden bağımsız, beceri geliştirme önemsenir.
Sosyal ilişkiler ve grup çalışmaları ön plandadır. Bireysel çalışmalar ve bireysel gelişim ön plandadır.
İletişimi ve ilişkileri destekler. Bağımsızlığı ve kişisel hakları destekler.
Öğretmen işbirlikçidir, çocuk baş kahramandır. Öğretmen öğreticidir, çocuk öğrenicidir.
Süreç önemlidir. Sonuç önemlidir.
Merak ve proje temelli bir yaklaşımdır. Kurallar ve materyalleri temel alan didaktik bir yaklaşımdır.
Sanat ve yaratıcılık önemli yere sahiptir. Yaratıcılığı sınırlaması yönüyle eleştirilmektedir.
Bir REGGIO EMILIA sınıfı etkinlik saati örneği

reggio emilia
Bir MONTESSORI sınıfı etkinlik saati örneği

reggio emilia


reggio emilia

High Scope, Reggio Emilia yaklaşımının bir tamamlayıcısı olarak görülebilir. Bu modelde amaç sorumluluk sahibi, planlayabilen, karar mekanizmaları gelişmiş, girişken, fikir üretip bunları açıklayabilen bireyler yetiştirmektir. Bunu gerçekleştirebilmek için “etkin öğrenme” uygulamalarına ihtiyaç duyulur.

Etkin öğrenme, High Scope yaklaşımının uygulamadaki en iyi karşılığı etkin öğrenmedir. Etkin öğrenmede çocuklara bol çeşit ve miktarda malzeme sunulur. Çocuklar malzemeleri özgürce deneyerek bu malzemelerle ne ve nasıl yapacağına karar verir.

Etkin öğrenme uygulamaları esnasında öğretmenlerimizin ağzından en çok dökülen sözler;

reggio emilia
reggio emilia
reggio emilia


NEDEN TUZ ODASI?
  • Hem kum alanı gibi bir duyu oyun alanımız olsun,
  • Hem de oynadığımız materyal kum gibi bakteri üretmesin,
  • Hatta bununla yetinmeyip var olan bakterileri yok eden bir doğal dezenfektan olsun,
  • Tüm bunların bizi götürdüğü adres tuz terapisi...
  • Bir çok Avrupa ülkesinde akciğer/astım hastalarının, sık solunum yolu enfeksiyonu geçirenlerin, maden ocağı gibi kapalı havasız ortamda çalışanların; tuz terapilerini yani tuz odası seanslarını devlet finanse etmektedir. Tuz terapisinin solunum yolu detoksu özelliği sayesinde salgın hastalıkları büyük ölçüde azalttığı belirtilmektedir. Çocuklarımızın haftada 2 kez 15’er dakikalık tuz odası seansları mevcuttur.
  • pastelköy